Walpoortstraat

Op de plaats van de huidige Walpoortbrug, stond vroeger de Walpoort (1274) en de Walpoortstraat dankt zijn naam aan de vroegere Walpoort bij de ketelvest.

Tot in de 18de eeuw stonden er geen huizen tussen de Wolweverskapel en de Ketelvest.
Op de plaats van de huidige Walpoortbrug stond vroeger de gelijknamige poort. Aan deze poort stonden in de middeleeuwen al enkele huizen.

Eind 19de eeuw zijn bij de bouw van de brug de laatste fundamenten van de poort weggebroken. De naam zou komen van het gebied tussen de wallen. Het gebeid behoorde vanaf de 13de eeuw tot te Kuip niet meer tot het St-Pietersdomein. De stad lijfde dit gebied in, in de 13de eeuw, en de stadspoort is toen verplaatst langs dezelfde invalsweg aan de Heuvelpoort.

De oudste vermelding van de Walpoortbrug dateert van 1274. In 1765 is het laatste deel van de bovengrondse poort afgebroken. Door de nabijheid van waterwegen en het Zuidstation trok deze buurt in de 19e eeuw bedrijven aan. In de omgeving van die bedrijven kwamen enkele arbeiderswoningen.

Heden is het een vrij ruime straat van de Walpoortbrug tot de Korianderstraat, in het verlengde van de Sint-Pietersnieuwstraat. Talrijke panden behielden een oudere kern doch werden voornamelijk voorzien van een nieuw parement. Een verbrede linker straatzijde bij de Korianderstraat voor de Minardschouwburg naar ontwerp van architect L. Minard van 1846.

De Minardschouwburg, meestal kortweg "De Minard" genoemd, is een schouwburg in Gent. De Minardschouwburg ligt aan de Walpoortstraat in de Waalse Krook. Ze werd gebouwd in 1847 door de Belgische architect Louis Minard, als reactie op de Franstalige schouwburg en opera in Gent.

De voorgevel is in laat-classicistische stijl. Op de trappen voor de Minard zit een standbeeld van Vlaams acteur en conferencier Romain Deconinck, die de Minard als thuisbasis had voor zijn gezelschap Romain Deconinck en zijn beren en naast de schouwburg met de Marimain een theatercafé had.

Tot 1898 deed de Minardschouwburg dienst als Nederlandse Schouwburg van Gent. Vanaf 1898 werd deze functie overgenomen door de Koninklijke Nederlandse Schouwburg aan het Sint-Baafsplein.

In 1979 werd de Minardschouwburg met omgeving als stadsgezicht beschermd. De Minardschouwburg afzonderlijk werd in 1988 nog eens als monument beschermd.