Noendries

Voormalige hoeve gelegen achter de huizenrij nummers 25-31 en volgens archiefstukken in 1867 omgevormd tot zes arbeidershuisjes in binnenblok. Gekasseid toegangspad tussen nummers 1-15 en nummer 25 deed aanvankelijk links twee van de zes huisjes aan, heden gesloopt. Pad eindigt bij de rij van vier enkelhuisjes van één bouwlaag en twee traveeën met repeterend schema, onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok evenwijdig aan de straat), met voortuintjes. Verankerde en gewitte baksteenbouw op gepikte plint. Door houten kroonlijst afgelijnde lijstgevel met getoogde muuropeningen, veelal behouden houtwerk en arduinen lekdrempels. Linker zijgevel met laag aanbouwsel waarin vier deurtjes (sanitair) onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen).

De straat - of liever een soort steenweg - die buiten de voormalige Heuvelpoort naar het Gemeentekerkhof leidt, noemde vroeger de "Onderwijsstraat!!!" Wwaarom men hem bij den ingang van een kerkhof deze naam koos is niet duidelijk.

In 1879 werd 200 m3 steenpuin, afkomstig van de afbraak van de Citadel, naar de Onderwijsstraat gebracht, meer bepaald naar F. Pouillon en P. Gilbert.In 1896 was het beluik, gelegen in de Onderwijsstraat eigendom van weduwe J. B. De Gellinck d'Elseghem. Zij liet er een schotelhuis en kamer bouwen.

Via de Wegwijzers van de Stad Gent komen we de namen te weten van de bewoners van deze straat. Opvallend zijn de verschillende herbergiers die er op de even kant woonden. In 1915 vinden we P. De Munter (nr 18), A. De Schepper (nr. 28) , G. Morel (nr. 74), J. Eggermont (nr. 134). Voorts vinden we er de wagenmakers S. Dekeere (nr. 23) en J. Martens (nr. 29) en de landbouwers E. Devreese (nr. 33), De Buck (nr. 49) en Claerman (nr 51).

Op nummer 37 bevond zich toen de Katholieke bewaarschool.

In de Onderwijsstraat lag ook de bloemisterij van de familie De Staute en het kasteel Groenen Walle. Dit situeert zich heden op het domein van het UZ, gelegen aan de Pintelaan 185.

 

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

Mijn dank aan Lut Laureys voor de hedendaagse foto’s

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200251597674629&type=3