Forelstraat
Werd in het Frans Rue de l’ avenir genoemd.
Het is de vroegst op de Heirnis aangelegde straat, namelijk in 1881. De straat loopt van de Ferdinand Lousbergskaai tot de ringspoorweg. Aanvankelijk Toekomststraat geheten zoals het verlengde van de straat op de deelgemeente Sint-Amandsberg. De Forelstraat kan je beschouwen als de ruggegraat van de Heerneswijk, daar zij als toegang dient voor nog eens zeven straten die als ribben met de Forelstraat zijn verbonden.
De straat is bebouwd met veelal in reeksen opgetrokken, doch ook afzonderlijke doorsneeburgerhuizen van drie bouwlagen en twee of drie traveeën, uit eind negentiende en begin twintigste eeuw. Overwegend witbepleisterde lijstgevels met door kordons sterk horizontaal gemarkeerde vensterregisters, veelal verrijkt met stucversiering rondom de vensters. Verscheidene behouden houten winkelpuien van circa 1900 getuigen van het nog steeds commercieel karakter van de straat. Sommige gevels springen meer in het oog door hun grotere afmetingen of een opvallender geveldecoratie ten opzichte van de overige huizen van de straat. Op de hoek met de Zalmstraat verrees in 1898-1900 de neogotische bakstenen Sint-Antonius van Padua parochiekerk met bijhorende pastorie.
Voormalig dienstgebouw van de Nationale Maatschappij der Buurtspoorwegen, aanvankelijk van de lijn Gent-Zaffelare, nadien ook van de lijn Gent-Wetteren en Hamme. Gewitte bakstenen constructie onder zadeldaken. Oorspronkelijk een depotgebouw, later omgevormd tot stationsgebouw. Volgens archiefstukken van 1887 opgetrokken op het voormalig exercitieveld tussen de ringspoorlijn en de Rietgracht. Achteraangebouwde remise voor spoorwegwagens.
Het voormalig stationsgebouw in de Forelstraat werd door sogent gerenoveerd en uitgebreid tot het kinderdagverblijf De Bijendans. In opdracht van het departement Onderwijs en Opvoeding van de Stad Gent werd het vervallen stationsgebouw aan de Forelstraat gerenoveerd en uitgebreid tot een kinderdagverblijf met 28 opvangplaatsen. In 2008 schreef sogent een architectuurwedstrijd uit en werd het team van CH-Architecten aangesteld. In maart 2013 vingen de werken aan en op 3 mei 2012 kon het kinderdagverblijf feestelijk geopend worden. De renovatie van dit gebouw maakt deel uit van de volledige herbestemming van de voormalige industriële Malmarsite in Sint-Amandsberg.
Een belangrijke troef van het kinderdagverblijf is de grote, hoge inkomhal. De hal doet dienst als foyer bij het onthaal van de kinderen, maar functioneert ook als verbinding tussen de ruimtes voor het personeel in het stationsgebouw en de ruimtes voor de kinderen in de uitbreiding.
Parochiekerk Sint-Antonius van Padua.
Voor de in 1896 nieuw opgerichte Sint-Antonius van Paduaparochie werd in 1898 begonnen met de bouw van de gelijknamige kerk naar ontwerp van architect H. Geirnaert. Aanvang der werken met de toren aan de straat. De eerstesteenlegging vond plaats bij een meter hoogte in 1899, voltooid in 1900 en ingewijd op 25 juli 1901. Restauratiewerken uitgevoerd in 1978.
De Gentse weggeefwinkel De Olijfboom in de Forelstraat heeft sinds het begin van de coronacrisis voor 45.000 euro voedselbonnen uitgedeeld. Terwijl de regen met bakken uit de lucht valt, staan tientallen mensen te schuiven in de Gentse Forelstraat. Voor de vijfde week op rij organiseert De Olijfboom een voedselbedeling. In gewone tijden kunnen kwetsbare Gentenaars in de weggeefwinkel terecht voor kleding, huisraad en verzorgingsspullen. Sinds het begin van de coronacrisis is er echter heel wat meer nodig.
De Olijfboom huist in een gebouw van de stad Gent en krijgt werkingsmiddelen, maar voor deze actie zamelden ze al het geld zelf in. “We haalden in totaal 90.000 euro op”, zegt Huughe. “Hiervan hebben we de helft inmiddels opgebruikt. Nieuwe giften zijn dan ook meer dan welkom. Weet dat bij ons het geld goed besteed wordt. We spreken met onze bonnen een specifiek doelpubliek aan. Ze zijn niet bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld al een leefloon krijgen. We richten ons tot daklozen of personen die plots een groot deel van hun inkomen verloren zijn. Vooral die laatste groep zagen we de jongste weken toenemen. Zo hoorde ik onlangs het verhaal van iemand die met dagcontracten in de haven werkte. De bus reed van de ene dag op de andere niet meer. Allemaal drama’s die nu boven komen drijven.”
Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:
Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent