Peperstraat
De Peperstraat is een van de oudste straten van onze Stad. Zoals de Hoogstraat lag ook de Peperstraat "Buten Turre". Die straat behoorde destijds tot het "Marialand", dat zich uitstrekte tot aan het "Broek", een moerassige weide aan het einde van de Burgstraat.
Gent kwam reeds vroeg in het bezit van het. "Marialand" dat vrij uitgestrekt was. In de "Acten en Contracten", Keure 1447-1448, is er sprake van een "huus up Sente Maria-Land, staande ten voorhoofde van de Peperstrate". Het Marialand werd aldus genoemd omdat de ‘Lazerij’ toegewijs was aan Maria
De Peperstraat was een weg tussen de, in de Hoogstraat gelegen Leprozerij, ook genoemd "Gothuus van O.L.Vrouw Ter Lazarie", later nog "Rijke Gasthuis" geheten en het voornoemd Sint-Elisabethbegijnhof. De benaming "Peperstraat" gaat zeer ver terug in de tijd. (1291)
Gelegen tussen het Rijke Gasthuis en het Sint-Elisabethbegijnhof, was de Peperstraat een vrij belangrijke en voorname straat, die bij bepaalde gelegenheden werd aangedaan.
De Sacramentsprocessie, die later zou uitgroeien tot de "Ghendtsche Ommeganck" maar in de 16de en vroege 17 de eeuw nog betrekkelijk eenvoudig was, kwam langs de Peperstraat.
Einde van de 17de eeuw, meer bepaald in 1695, konden de bewoners van de Peperstraat in de onmiddellijke nabijheid ook de "Groote Keer", een rondgang van een heel ander soort, zien voorbijtrekken.
Waarin bestond die "Groote Keer" ? Dieven en boeven moesten de openbare geseling ondergaan waartoe ze door het vonnis van de Schepenen veroordeeld waren. Die geseling had plaats op een wagen die, vertrokken van het Stadhuis, langs een voorgeschreven weg trok door de Stad en tijdens dewelke de veroordeelden aan elke "Vierweg" met de roede gegeseld werden. Dat die "Grote Keer" voor de betrokkenen een ware lijdensweg moet geweest zijn, kan men zich inbeelden wanneer men weet dat de tocht 24 standplaatsen en geselingen telde waaronder een op "d'Hoogstrate", een voor de "Holstraete" en een aan de Burgstraat nabij het "Groot Begijnhof'.
Hoe de gegeselden er uit zagen nadat ze op de "Cooremerct", eindpunt, van de wagen werden gehaald, kan men zich best voorstellen; een ellendig spektakel moet het in ieder geval geweest zijn.
Tegenover de toestand van vroeger is er veel veranderd.
Grote herenwoningen, vooral 19de eeuwse hebben de plaats moeten ruimen voor moderne, architectonische niet aangepaste gebouwen.
Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:
Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent