Nieuwevaart
Voormalige Nijverheidslaan. Aan de westelijke oever van de Verbindingsvaart (van de Brugse Vaart tot de Voorhaven) gegraven in 1863. Eertijds beplant met twee rijen bomen en voorzien van gaslantaarns tot 1956. Een ijzeren vakwerkbrug voor voetgangers verbindt de Frans van Ryhovelaan met de Wondelgemstraat, met op de bordestrappen bewaarde gietijzeren gaslantaarns (circa 1920).
Door zijn ligging aan de rand van de stad en in de buurt van de haven voornamelijk geürbaniseerd in functie van de nijverheid: industriële bebouwing (reeds grotendeels gemoderniseerd) eventueel met voormalige directeurswoning en verder opgevuld met arbeiderswoningen.
Deze laan maakt deel uit van het noordelijke stuk van de Gentse stadsring dat dient voor het verkeer van oost naar west. Het verkeer in de andere richting gaat via de Gasmeterlaan op de zuidelijke kanaaloever en ook een onderdeel van de stadsring R40.
Ten noorden vestigden zich op het eind van verschillende fabrieken, aanvankelijk vooral textielbedrijven. Het beschermde fabrieksgebouwencomplex Vynckier en Vyncolit, voormalige textielfabrieken en De beschermde site van de voormalige katoenspinnerij La Nouvelle Orléans
Voormalige katoenspinnerij en -twijnderij zogenaamd "La Nouvelle Orléans". Opgericht in 1896 ten westen van de oude Lieve. In 1899 uitgebreid met een nieuw gebouwencomplex van vier bouwlagen voor de self-acting spinnerij. Verdere uitbreiding met nieuwe spinnerij in 1905. In 1957 fusie met jutespinnerij De Waele-Rothlisberger en oprichting van "Filature Nouvelle Orléans", in 1972 opgenomen bij UCO.
Zogenaamd 'Vynckier', bedrijf van elektrisch schakelmaterieel. Deze firma op wereldniveau, hier gevestigd sedert 1937, kocht geleidelijk de gebouwen van de omliggende stopgezette bedrijven aan, zodat zij thans met een grondoppervlakte van meer dan 163.000 m², voornamelijk de gebouwen van drie vroegere textielfabrieken groepeert, namelijk het oude bedrijf Parmentier, Van Hoegaerden & Cie, opgevolgd door de voormalige 'Indiennerie, Teinturerie Gantoise' en tenslotte de spinnerij Pipyn.
Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:
Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent
Op het einde van de reeks foto's staan nog een aantal van de zogenaamde badzaal
Badzaal Nieuwevaart
De Badzaal, zo noemen we het aanwervingslokaal in Gent, is het kloppende hart van onze haven. Daar passeren erkende arbeiders zonder vaste taak om te horen of ze die dag werk hebben of gewoon voor een babbeltje. Om 12.40 uur is er een tweede aanwerving. Mijn collega Marc Ghys en ik zijn altijd aanwezig. Zo weten de havenarbeiders ons te vinden bij vragen of problemen.”