Blekerij Alsberghe  Van Oost

Drongensesteenweg

Blekerij opgericht op de Assels aan de oude Leiearm op de grens met Gent en omgracht door een beek, door August Van Oost en Joseph Alsberge in 1879.
In 1920 uitgebreid tot "Les Anciens établissements Alsberge-Van Oost". Tussen de twee wereldoorlogen sloten zich verschillende zustermaatschappijen bij deze vennootschap aan. De laatste jaren opgenomen in het consortium van Pricel. Volledige stopzetting van het bedrijf in 1978. Nieuwe bestemming nog onbekend.
Tot de oorspronkelijke constructie opgericht in 1879-80 behoort een deel van de later uitgebreide blekerij, het magazijn voor ongebleekte stoffen en de droogkamer. In het magazijn werd een betonconstructie aangebracht, doch met behoud van een gietijzeren draaitrapje. In 1882, ten westen van de droogkamer, bouw van een stof- en bobijnmagazijn. Verdere uitbreidingen van het complex gebouwen in de jaren 1880-90. Binnenin sporen van vroegere buitenmuren met rondboogvormige openingen.
In het grote blok aanleunend bij het bovengenoemde magazijn was op de gelijkvloerse verdieping de plooikamer, appretage en weefselblekerij ondergebracht en op de gedeeltelijke bovenverdieping de machinale drogerij.
Het onderhoudsatelier met smidse van 1900 bevond zich tussen machine- en ketelzaal. De drie zadeldaken zijn aan de zijkanten gevat tussen puntgevels.
De stoommachine is ondergebracht in een rechthoekig gebouwtje met topgevel waarachter een lichtkap door middel van een gevelsteen gedateerd 1913-14.
Ten zuiden staat een ronde, met ijzeren banden versterkte fabrieksschouw. Aanleunend bij het onderhoudsatelier en achter het ketelhuis oprichting van de garenblekerij en drogerij in 1914.
De weefselblekerij aanleunend tegen de machinekamer werd in hetzelfde jaar (1914) opgericht.
De kantoren en het centraal laboratorium aan de straatkant en ingang vormen een mooi geheel van twee bouwlagen onder plat dak respectievelijk daterend van 1938 en 1921 met ertussenin een woning van 1949. De ingang van de burelen is overluifeld met een marquise in glas-en-ijzer. De begane grond van de laboratoria wordt versierd met een zuilengalerij.

De site Alsberghe-Van Oost langs de Drongensesteenweg, ruim 22 hectare groot, was al sinds de jaren 70 een kankerplek op het Gentse grondgebied. In 2006 werd eindelijk de sloop van de oude blekerij uitgevoerd. In 2008 startte het nieuwbouw- en renovatieproject van Optima Global Estate.
Een deel van de oude blekerij was beschermd en werd dus bewaard.
Een deel van het terrein van Alsberghe-Van Oost is ook een natuurgebied. Dat werd recent verkocht aan Natuurpunt. Het zal deel gaan uitmaken van het park Halfweg en zal deels als recreatiezone en deels als natuurgebied ingericht worden. Vanaf maart zal ook de volledige beplanting van die site gebeuren.

Eigen foto's van recente situatie op        Eigen foto's

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

Interessante aanvullende artikels kan je vinden op volgende links

 

Geüploade file
Afbeelding – 318,5 KB 236 downloads
Getuigenis
PDF – 298,6 KB 228 downloads
Toelichtingen
PDF – 1,3 MB 211 downloads