Eerste staal in Vlaanderen Luc Goossens John Kennedylaan
Monument Sidmar
Cortenstaal is een staalsoort waaraan koper, fosfor, silicium, nickel en chroom zijn toegevoegd. Er vormt zich een oxidehuid die het onderliggend staal beschermt. De oxidehuid is echter niet mechanisch sterk en kan weggeschuurd worden door zand, stof en zelfs zure regen. De beschermende werking is enkel effektief als de oxidelaag correct gevormd wordt: bij een normale oxidelaag (roest) wordt de laag veel dikker en schilfert af, waardoor de oxidatie verder kan gaan en de volledige staalplaat kan aantasten.
Dit teken staat aan het begin van de F. Kennedylaan, die Gent verbindt met de produktiesite van Sidmar, een 10-tal km. verderop.
Sidmar specialiseerde zich al heel vroeg in alle vormen van plaatstaal (gebruikt in koetswerken van auto's, bij electro-toestellen,...). In vergelijking met staaldraad is dit een hoogtechnologisch produkt: er worden regelmatig nieuwe technieken toegepast om de staalplaat terzelfdertijd dunner en sterker te maken. In auto's worden er bijvoorbeeld twee soorten staal gebruikt: een zeer sterke staalsoort voor de veiligheidskooi en meer elastisch staal voor de kreukelzone. De oppervlaktebehandeling van de staalplaat is ook zeer belangrijk.
Op de site staan er twee hoogovens die continu werken, een oxystaalfabriek om het ruwijzer om te zetten in staal, een continu-gieterij om het vloeibare staal in plakken te gieten, een warmwalserij om de hete plakken te walsen tot staalplaten op rol (coils), een koudwalserij om de staalplaten verder te behandelen. De dunne staalplaten worden op maat gesneden, krijgen nog een oppervlaktebehandeling, worden in vorm geplooid en gelast. In feite levert Sidmar alle staalstukken die in auto's gebruikt worden. Volvo hoeft enkel nog de grote stukken aan elkaar te lassen.
Op de site is er ook een electriciteitscentrale om de produktiegassen te gebruiken en er is onderzoek aan de gang om de hoogovengassen te gebruiken voor het maken van bio-brandstof.
Op de site zijn er ongeveer 4700 mensen tewerkgesteld. Rekent men de verschillende onderaanemers die voor ArcelorMittal werken mee, dan zorgt de fabriek voor ongeveer 10.000 arbeidsplaatsen.