Augustijnenkaai
Deze straat is gelegen aan de Oostkant van het Lievekanaal dat in de 13e eeuw gegraven werd om rechtstreekse verbinding voor de binnenvaart te verkrijgen met het Zwin. De Kaai was zeer lang een levendige handelsplaats waar o.m. Hollandse goederen gelost werden. Nabij het ruime bassin of de kom van de Lieve stond sinds aanvang XVII een loskraan van de stad. Deze drukke losplaats raakte echter in onbruik in 1778 toen het "Entrepot" van de Coupure klaar kwam. De loskraan werd dan ook afgebroken. Sinds 1295 is hier een Augustijnenklooster gevestigd.
Er is nog een boogvormige opening in de kaai zichtbaar zijn. Deze zou afkomstig zijn van het Augustijnenvaardeken. Dit was een klein waterloopje dat in verbinding stond met de Lieve. Dit kanaaltje werd in de 17e eeuw overwelfd.
Zoekende naar relevante informatie en foto’s bij de straten kijk ik steeds eerst naar de oude kaarten van Gent om te zien hoe het er toen uitzag. Het is niet steeds makkelijk om de juiste huidige namen te plakken op deze kaarten. Stad stond vol kloosters en kerken waar je digitaal zo goed als geen info over vind.
Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:
Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent
Voor meer info en foto's over het Augustijnenklooster klik op Augustijnen