Beverhoutplein
Het Beverhoutplein was vroeger gekend voor zijn botermarkt op vrijdag. Als Kleine Botermarkt, ’t Groene Plein, den Zoeten Keer of Baudelooplaatsken was het rechthoekige plein gelegen tussen de Penitentenstraat, de Ottogracht en Bij St.-Jacobs, “de” plaats rondom de kerk St.-Jacobs.
De boter zat in stenen potten die op hun beurt in een mand zaten. De verkoper of “boterkutser” liet geïnteresseerden proeven door met een “boterlekker of -proever” wat boter van het proefbeetje af te nemen.
Op een “boterschale of -waag” werd de boter gewogen. Om de boter aantrekkelijker te maken voor de klant voegde de boterkutser er wat boterwortel of geelwortel aan toe.
Velen kennen het pleintje als “Place Musette” tijdens de Gentse Feesten, waar het Franse lied hoog in het vaandel wordt gedragen. Elke avond zorgt aangenaam sfeermuziek voor een warme, zuiderse sfeer die de tijd een beetje doet stilstaan.
Dit plein met rechthoekig grondplan werd tot 1872 aan de oostzijde begrensd door de Ottogracht. Tussen het pleintje en het "Wolfbrugsken" stond het klooster der Penitenten (1440-1784), P. Colpaert bouwde op die plaats de twee huizenrijen naast de oever.
Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:
https://beeldbank.stad.gent/
Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent