N.V. Filature de Roygem (1897-1919)
Adres (huidig): Rooigemlaan 2 of Kaarderijstraat 29
Adres (Wegwijzer): Drongenstraat 167
GPS-coördinaten: 51°03’17.4”N 3°41’50.3”e
De N.V. Filature du Roygem (Rooigem) werd gebouwd in 1897 aan de Drongensesteenweg, in opdracht van Emile Braun en E. Cruyplants net voordat de Rooigemlaan aangelegd werd. . In datzelfde jaar werd de Rooigemdreef, de latere Rooigemlaan, aangelegd om de in Rooigem gevestigde textielbedrijven beter bereikbaar te maken. Er bestonden te Rooigem namelijk ook meerdere vlas- en linnenverwerkende bedrijven, terwijl in 1911 en 1923 ook nog katoenverwerkende bedrijven werden opgericht.
Architect van de eerste fabriek was Emile Van Hoecke-Peeters. Ze omvatte een spinnerij, een ketelhuis en een machinekamer. In 1905 volgde, naar ontwerp van Serafinus De Taeye & Cie, een uitbreiding met een nieuwe kaarderij en spinnerij, . Deze nieuwe spinnerij was van het zogeheten Manchestertype en omvatte twee en een halve bouwlaag, welke laatste in 1937 werd toegevoegd en een spoelerij huisvestte.
Het bedrijf fuseerde in 1919 met zes andere textielbedrijven (waarvan vijf Gentse) tot de N.V.Union Cotonniere, de latere N.V. UCO. In 1989 werd de fabriek gesloten. De gebouwen werden herbestemd en bevatten vandaag o.a. een fitnesscentrum, meerdere lofts en een Dreamland. We hebben Krefel, Aldi, Maxi Zoo en Dreamland als belangrijkste gebruikers . Ook de schoorsteen bleef bewaard.
De enige bouwaanvraag van de Filature de Roygem in mijn steekproef is waarschijnlijk die van bij de oprichting van de fabriek aangezien in de het dossier gevraagd wordt om de “autorisation de construire un établissement industrielle” (SAG G12 Q15 1897). Zoals te zien is op de kaarten van voor de oprichting van het bedrijf in 1897, was de locatie een ruraal gebied net buiten de stadsmuren. Hoewel die muren gesloopt waren lang voor 1897 was het gebied niet al te goed ontsloten: de fabriek moest zelf een deel van de straat en vermoedelijk ook de nodige brug aanleggen over de Leie om de fabriek met de stad te verbinden. De grond die gebruikt werd voor het aanleggen van de straat moest na de voltooiing van de nieuwe straat kosteloos overgedragen worden aan de stad zoals dat vastgelegd was in een stedelijk reglement.