Korenlei
De Korenlei is een straat in Gent, gelegen recht tegenover de Graslei, met daartussenin de rivier de Leie. Dit wordt gezien als het oudste deel van de stad Gent.
Vanaf de 11de eeuw was de Korenlei een soort aanlegsteiger om goederen (voornamelijk graan uit Artesië) snel naar de aanpalende pakhuizen te brengen of om goederen af te halen. Gent bezat het zogenaamde graanstapelrecht, waardoor het graan dat vanuit Noord-Frankrijk kwam, via Gent moest lopen. Het graan moest eerst twee weken op de graanstapelplaats liggen, voordat het verhandeld mocht worden op de markt van Gent. Verschillende panden herinneren sterk aan die activiteiten en weerspiegelen de bloei van de Gentse ambachten en neringen.
Sinds de 18de en 19de eeuw zijn de meeste pakhuizen verbouwd en zijn er tal van restaurants gevestigd, evenals het Gildehuis van de Onvrije Schippers. Met het oog op de Wereldtentoonstelling van 1913 werden de historische panden grondig gerestaureerd. De huizen werden afgebroken (bijvoorbeeld het zogenaamd "Hof van Gruuthuuse"), verbouwd en bepleisterd (tweede helft van de 19de eeuw). Vanaf het begin van de 20ste eeuw werden bepaalde huizen grondig gerestaureerd of gereconstrueerd naar bewaarde tekeningen uit de eerste helft van de 19de eeuw. Dit alles gebeurde met het oog op de wereldtentoonstelling van 1913. Het Gentse historisch verleden zou heropleven en de Koren- en Graslei zouden een nieuwe toeristische functie krijgen die tot op heden behouden blijft.
In 2003 ontving de stad de Prijs Bouwheer 2003 voor de authentieke heraanleg van de Korenlei en Graslei, een project dat deel uitmaakte van het mobiliteitsplan Gent Binnenstad.
Het gildehuis van de Korenmeters in Vlaamse renaissance stijl en het gildehuis van de Vrije Schippers stammen uit respectievelijk 1698 en 1531. Dat schippersgilde was oppermachtig want als schippers van buiten Gent door de stad wilden varen moesten ze hun vracht overladen op Gentse boten. Dit gebruik werd in 1663 afgeschaft, waarop de ‘onvrije schippers’ onmiddellijk hun eigen gildehuis bouwden, ‘Den Ancker’ op de Korenlei nummer 7.
Links en rechts van het gildehuis van de Onvrije Schippers staan huizen die in vroeger tijden een bierbrouwerij waren, een herberg, of een bordeel: ‘De Swaene’ (nummer 9), ‘De Fortune’ (nummer 8) en ‘De Vijf Hellemen’ (nummer 6).
Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:
Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent
227 foto's