KONING ALBERTBRUG

In het jaarverslag van Gent verscheen in 1908 het volgende: "Het bouwen van een vaste brug, met drie bogen in steenmortel, met hoofden in gekapte steen; over de Leie, werd afwaarts de stedelijke schietbaan begonnen, om de Albrechtlaan met de Godshuizenlaan te verbinden. Deze brug zal de wijk der nieuwe statie van Gent St-Pieters rechtstreeks met de wijk van Akkergem verbinden."

Hier is dus duidelijk sprake van de toekomstige Koning Albertbrug.

En inderdaad een jaar later : "De Albertbrug over de Leie, waarvan de bouwwerken begonnen in 1908 werden nagenoeg voltooid, en de stad heeft voor rekening van de staat, het rechttrekken der Leie aldaar uitgevoerd".

Volgens inlichtingen uit de Gazette van Gent werd de brug gebouwd door de firma "Neyts en Vossaert" voor de prijs van 282.000 fr (daarin begrepen het rechttrekken van de Leie).

Na de aanbesteding en toewijs op 14 apri11908 vingen de werken aan. Er was een werktijd voorzien van 16 maand.

Het rechttrekken der Leie gebeurde in twee fasen : bij het bouwen van de Snepbrug en de Albertbrug werd ter plaatse uitgegraven en op 10-8-1909 ving men de graafwerken aan tussen beide bruggen.

Op 4 november 1909 was de voltooing der brug in zicht (1) : weldra begon men de brug te kasseien.

Meer dan een jaar later nl. op 1 juli 1911 verscheen het volgende bericht: "De proeven om de sterkte dezer brug vast te stellen zijn dezer dagen genomen. Een wagen met 20.000 kg geladen en getrokken door acht paarden, is er over gereden zonder dat het minste spoor van inzakking vastgesteld werd."

Deze brug werd op 23 mei 1940 volledig verwoest.

In de loop van hetzelfde jaar werd er een houten noodbrug gelegd van amper 3 meter breed.

Op 7 september 1942 werd er begonnen met het leggen van een tweede noodbrug naast de eerste.

Deze was 6,2 meter breed en werd in gebruik gesteld op 14-11-1942.

Deze noodbruggen moesten regelmatig hersteld worden tot zolang er geen nieuwe brug kon gebouwd worden en daarop moest men wachten tot 1952.

De Koning Albertbrug was, samen met de Meulestedebrug en de J. Palfijnbrug, één van de laatste, in 1940, vernielde bruggen, die nog dienden te worden vernieuwd.

De brug, voorheen een stads brug, werd op staatskosten heropgebouwd omdat ze op de toekomstige ringlaan rond Gent lag.

De werken, aanbesteed op 15-8-1952 en toegewezen aan de firma "Baert en Albouwwerk" vingen aan op 3 november 1952.

De nieuwe brug werd opgericht op de oude funderingen welke slechts een breedte hadden van 20 meter, zodat de huidige brug met een totale breedte van 26 meter er langs beide kanten 3 meter oversteekt. Dit werd opgevangen door een constructie in gewapend beton.

Ze werd opgevat als een vierbenig portaal dit is met drie overspanningen. De middens te overspanning, over de Leie zelf is 23,5 meter.

De totale kostprijs was 8.750.000 fr.

De nieuwe brug, moderner en veel breder dan de vorige, is spijtig genoeg niet zo mooi uitgevoerd als deze van 1908.

 

Kijk ook eens op https://www.collectie.gent/.  En https://beeldbank.stad.gent/index.php?option=com_memorix&mrx_mod=result&Itemid=29&mrx_offset=464 hebben een prachtige verzameling oude foto’s over Gent

https://ghendtschetydinghen.be/