Pieter de Keyserestraat

Voorheen Mortierstraat genaamd, leidt van de Gebroeders Van Eyckstraat tot de Veermanstraat; laatst genoemde straat verdween bij het optrekken van het nieuw torengebouw van de R.T.T. nabij de Oude Beestenmarkt. De ene straatkant wordt gevormd door de zijgevel van het stedelijk zwembassin "Van Eyck" van 1884.

De vroegere Mortiestraat ( nu Pieter de Keyserestraat) wordt vanaf ongeveer 1550 aangetroffen en blijft tot 1787 vermeld. Deze straat liep volgens plan van 1796 van de Veirstraete tot de Koeypoorte.

Pieter de Keysere

In de eerste helft van de 16de eeuw kende Gent slechts een viertal drukkers waarvan Pieter de Keysere de voornaamste was. Achtereenvolgens vindt men hem als boekbinder (1511), als boekhandelaar (1513, onder meer voor de in Parijs actieve drukker Jodocus Bade of Badius) en tenslotte als drukker vanaf april 1516 tot november 1547. Hij was ook de eerste die te Gent een papiermolen exploiteerde. Zijn boekproductie omvat een vijfendertigtal drukken, meestal gering van formaat en volume; enkele zijn gedrukt op losse vellen. Hij drukte niets spectaculairs; meestal was het bestemd voor de lokale behoeften. Vermelden we: wat schoolboeken, enkele poëziebundels, een weinig recht, enkele almanakken en als officiële stadsdrukker de talrijke ordonnanties en de evaluatie of wisselboekjes (dit laatste was noodzakelijk om de diverse in omloop zijnde munten te kunnen herkennen). Zijn drukwerk is eenvoudig, dikwijls simpel, en de kleine, soms charmante houtsneden doen wat houterig aan. Als type gebruikt hij vooral de gotiek, veel minder de romein en soms wat Grieks. Bij hem stelt men echter reeds vast hoe de romein voor Franstalige teksten gebruikt wordt, maar voor de Nederlandstalige teksten houdt hij vast aan de traditionele gotiek.

 

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/   en    https://www.collectie.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent