Goudensterstraat

De Konijnepijp in de Goudensterstraat 41-111. In een verslag van 1892 wordt vermeld dat “de zes toiletten zonder deuren moeten worden vervangen van twee blokken van vijf en twee urinoirs. Zogenaamd "De Konijnenpijp". Opgericht door dezelfde eigenaar, herbergier Van Der Snickt, als ernaast gelegen beluik. Pleinbeluik op vrij onregelmatige plattegrond, met in het midden van het pleintje vierkante of achthoekige gebouwtjes onder plat dak met dubbele toegang voor sanitaire voorzieningen (twee maal drie toiletten en een urinoir) en twee pompen (in middelste); sporen van geometrisch aangelegde beplantingen; daterend van 1860. Eenvoudig bakstenen complex met veertig huisjes van twee bouwlagen onder zadeldaken (pannen). Witgeschilderde lijstgeveltjes op gepikte plint.

Tegenover toegang houten muurkapelletje in classicerende stijl met Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind; aangebracht na de cholera-epidemie van 1866, geflankeerd door lantaarns.

Drie beluikhuisjes van twee en een halve bouwlaag, uit tweede helft 19de eeuw. Bepleisterde lijstgevel met rechthoekige vensters en deuren. Gietijzeren ruitdecoratie en muurankers op penanten.

Vijf paar rug aan rug huisjes waarachter respectievelijk een huis van twee bouwlagen en vier rijhuisjes van één bouwlaag telkens toegankelijk via een overbouwde toegang rechts van de straatgevel, daterend van 1854. De achterliggende huisjes werden naar verluidt in 1865 nog eens in twee opgesplitst. Witgeschilderde en verankerde baksteenbouw met rechthoekige muuropeningen.

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

Mijn dank aan Lut Laureys voor de hedendaagse foto’s

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200251597674629&type=3