Groendreef  

’t  Luizengevecht

Het Luizengevecht was een 19de-eeuws arbeidersbeluik in de Brugse Poort. Mensen leefden er in grote armoede en slechte hygiëne. De Gentenaars noemden het beluik dan ook spottend ‘het Luizengevecht’ omdat er zoveel luizen zouden geleefd hebben dat die moesten vechten om een plaatsje. Geen proper verhaal, wél een mooie parknaam!

Het vroeger onbekende buurtpark Luizengevecht kreeg een tweede leven. Om extra ruimte te creëren, verdwenen enkele woningen aan de Bevrijdingslaan en het Seghersplein. Het Wijkgezondheidscentrum Brugse Poort vzw verhuisde naar een nieuw gebouw en het oude gebouw werd gesloopt. Hierdoor kreeg het park een nieuwe, ruimte toegang en groeide tegelijk de sociale controle.

Het park werd heraangelegd met nieuwe speelzones. Waar de Reinaertstraat tot aan de Groendreef werd doorgetrokken, bouwde de sociale huivestingsmaatschappij WoninGent 37 nieuwe sociale woningen, waarvan enkele met tuin. Daarnaast werd er ruimte voorzien voor een kinderdagverblijf. Aan de rand van het park kwam een gebouwtje met publiek sanitair, een lokaaltje voor de Gentse jeugddienst, fietsenstallingen en ruimte voor de elektriciteits- en gascabines van op het Seghersplein.

Cité Blondeel

Tweezijdig bebouwd steegbeluik zogenaamd "cité Blondeel" of "rode cité", zestien bakstenen rijhuizen van drie bouwlagen en twee traveeën onder plat dak naar ontwerp van Charles De Nil van 1911. Gegroepeerd volgens repeterend schema. Op middenverdieping een breed getoogd venster, op de bovenste verdieping twee smalle gekoppelde vensters.

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

Mijn dank aan Lut Laureys voor de hedendaagse foto’s

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200251597674629&type=3