Visserij

Nr. 109-150.

Twee steegbeluiken met toegang op straatbreedte, uitlopend op de Nederschelde en aldaar afgesloten met een blinde muur. Doorlopende verankerde bakstenen lijstgevel samengesteld uit enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen met repeterend schema, onder zadeldak (pannen), uit 1889 en 1890. Getoogde muuropeningen en een blindvenster in de deurtravee. Een opmerkelijke laterale verankering door middel van ankerstangen aan voor- en achtergevel, verbonden met zware I-balken aan de westgevel, moet het afglijden naar de Nederschelde voorkomen.

Op 2 juli 1888 verleende het College van Burgemeester en Schepenen dhr Hector Legge toelating m op een aantal percelen, gelegen aan de Visserij, twee beluiken te bouwen samengesteld uit 35 huisjes. Deze percelen maakte oorspronkelijk deel uit van de grond waarop vanaf het midden van de 18e eeuw een watermolen stond waarvan de werking steunde op het verval tussen de Visserij(Rommelwater) en de Nederschelde die vloeide achter het Klein Begijnhof. Een windmolen zorgde voor de continuïteit van de papierfabricatie wanneer de watermolen in de winter niet kon worden gebruikt.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

Mijn dank aan Lut Laureys voor de hedendaagse foto’s

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200251597674629&type=3