Corduwaniersstraat 11 – 35
Huizenrij bestaande uit bakstenen of bepleisterde (nummer 11-15) lijstgevels met twee traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen). Arbeiderswoningen van het enkelhuistype opgetrokken in tweede helft 19de eeuw.
Corduwaniersstraat 57
Gevel met dubbelhuisopstand van twee bouwlagen, zeven traveeën en steil zadeldak (pannen) met twee dakkapellen. Volgens archiefstukken in 1763 verbouwde voorgevel. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met opengewerkt driehoekig fronton boven de drie middentraveeën. Imitatiebanden op de begane grond. Rechthoekige vensters die op de tweede bouwlaag onderaan verbonden worden door een kordon. Spiegelboogdeur in Lodewijk XV-stijl gevat in een rechthoekige arduinen omlijsting met geprofileerd beloop, neuten, geprofileerde imposten en een sluitsteen verrijkt met een voluut en schelpmotief; uitstekende gebogen druiplijst op horizontale aanzet, 19de-eeuwse waaier. Het hoofdgestel heeft een kleine verkropping boven de drie middentraveeën; uitgewerkte oculus in het fronton. Volgens de bouwaanvraag waren vier consoles voorzien op de muurdammen van de middentravee. De benedenvensters van de tweede en vijfde travee werden vervangen door rechthoekige deuren bij het opsplitsen van het gebouw in verscheidene woningen. Rechts gedeeltelijk bewaarde zijtrapgevel achteraan voorzien van muurvlechtingen, linker zijpuntgevel met muurvlechtingen en schouderstukken; wijzend op oudere kern. Bak- en zandstenen achtergevel met rechthoekige vensters en L-vormige aanbouw uit de 17de eeuw, 19de-eeuws bijbouwsel.
Corduwaniersstraat 61
Hoekhuis met twee bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen), daterend uit de 17de eeuw. Baksteenbouw met verwerking van zandsteen. Trapgevel (5 trappen + topstuk) met drie traveeën aan de voorkant sporen van waterlijsten in verlengde van dekstenen en boven zoldervenster en een gedicht oculus. Verdwenen topstuk.
Nu ‘t Klaverblad
Corduwaniersstraat naast 8 Spaans Huis
Zogenaamd "Spaans huis". Traditioneel rijhuis van vijf traveeën, twee bouwlagen en twee zadeldaken (pannen), wellicht opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw. Bak- en zandsteenbouw met gebruik van arduin voor de deuromlijsting. De eerste twee traveeën (nok parallel aan de straat) met ingangsdeur zijn afgewerkt met een kroonlijst, de drie andere traveeën lopen uit op een puntgevel (nok loodrecht op de straat): vermoedelijk oorspronkelijk een trapgevel. Rechthoekige vensters in een vlakke, thans bepleisterde omlijsting. Muurbanden wijzen op de vroegere aanwezigheid van kruiskozijnen. Ontlastingsbogen van alternerend strek- en boogstenen boven de vensters der bovenverdieping. Fraaie hartvormige muurankers. Naast het zoldervenster, in de puntgevel, zijn sporen merkbaar van gevelstenen of cartouches. Geblokte 17de-eeuwse spiegelboogdeur op imposten en neuten onder een gestrekte druiplijst, steekboogvormig, door volutes geflankeerd bovenlicht met sluitsteen en waterlijst, 18de-eeuwse waaier (van hout) met centraal schelpmotief. Een smal venster rechts en een breed venster links, voorzien van een rocaille-element in het houtwerk, flankeren de deur. Zijgevel (van een puntgevel) uitziend op een binnenplaats, is voorzien van een galerij (16de eeuw ?) met verdieping: op de begane grond gemarkeerd door twee korfbogen opgevangen door geprofileerde kraagstenen met centraal een gietijzeren zuiltje, overdekt met een gedrukt barokgewelf. Achterhuis met witgekalkte puntgevel, eveneens uitziend op binnenplaats.