Veldstraat
Hier worden alle huizen individueel belicht en gedocumenteerd. Daar waar de moeite waard wordt ook beschrijving toegevoegd.
Veldstraat 1
Hier was de Compagnie Anglaise gevestigd en men verkocht er hemden, dassen, regenschermen en wandelstokken. Dit werd eerst uitgebaat door de juffrouwen Wirtz en De Vreeze, nadien door kleermaker Nicolas Dognies. Rond 1980 was de juwelierszaak Casteleyn er gevestigd.Is nu sierradenketen SIX.
Veldstraat 7
Breedhuis van drie traveeën met drie en een halve bouwlaag onder zadeldak (pannen), uit tweede helft 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, horizontaal belijnd door middel van geprofileerde kordons. Rechthoekige bovenvensters.
Veldstraat 3
Veldstraat 9 -11
Twee identieke breedhuizen van twee traveeën met vier bouwlagen onder zadeldak (pannen) met typisch bepleisterde lijstgevels uit tweede helft 19de eeuw. Rechthoekige bovenvensters in stucomlijsting met versierde sluitsteen met ijzeren leuningen.
Veldstraat 13
Breedhuis van drie traveeën met drie bouwlagen onder zadeldak (pannen), met sober bepleisterde voorgevel uit 19de eeuw. Rechthoekige bovenvensters in stucomlijsting en markante centraal houten balkon. Moderne winkelpui op de begane grond. Nu kledingswinkel
Veldstraat 15
Hoger rijhuis van twee traveeën met vier bouwlagen onder zadeldak (pannen), uit 19de eeuw. Bepleisterde bovenverdieping met licht getoogde vensters in geriemde omlijsting met oren of sluitsteen op de bovenste verdieping, verrijkt met guirlandes en druiplijst op de beletage. Uitgewerkt hoofdgestel. Winkelpui op de begane grond.
Veldstraat 19
Breedhuis van vier traveeën met vier bouwlagen onder zadeldak (kunstleien). Aanvankelijk mooie neoclassicistische voorgevel, heden enkel op twee bovenverdiepingen bewaard boven een storende beglaasde onderbouw. Rechthoekige vensters in stucomlijsting met bekronende druiplijst op consooltjes boven een spiegel met guirlandes op de derde bouwlaag; gebogen frontonbekroning in het risaliet.
Veldstraat 21
Empirehuis van drie traveeën met vijf bouwlagen onder zadeldak (?), uit eerste helft 19de eeuw. Behouden bepleisterde en beschilderde bovenverdieping, boven een volledig gewijzigde begane grond en entresol met winkelpui. Geblokte hoekbanden onder gekorniste hoofdgestellen die de bouwlagen aangeven, afgesloten door een kroon- en tandlijst. Rondboogvormige bovenvensters met booglijst op imposten, voorzien van een ijzeren balkon op de derde bouwlaag; eenvoudige gekoppelde rechthoekige vensters met doorlopende onderdorpels op de bovenste verdieping.
Veldstraat 17
Oorspronkelijk diephuis van drie traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), met kern uit 17de eeuw, verbouwd tot lijstgevel met drie bouwlagen en bepleisterd eind 18de of 19de eeuw, mogelijk in 1780 (jaartal geschilderd op voorgevel). Samen met nr 15 vormt de winkelpui Jones.
Veldstraat 23, 25 en 27
Bekende confectiezaak "Au coin de rue", sinds 1880 gevestigd op de hoek van de Veldstraat en de Bennesteeg, heden ondergebracht in drie verschillende panden: twee rijhuizen (nummer 23 en 25) en een hoekhuis (nummer 27). Behouden bepleisterde bovenverdieping boven een doorlopende, recent vernieuwde winkelpui.
Hoekhuis van respectievelijk drie, een afgeschuinde hoektravee en twee traveeën met drie bouwlagen onder mansardedak (leien) met dakkapellen en oculi, uit midden 19de eeuw. Neoclassicistische lijstgevel met zekere second-empire inslag, horizontaal geleed door omlopende kordons en afgelijnd met hoofdgestel met kroon- en tandlijst op klossen. Rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting met oren, bekronende driehoekige frontons met ingeschreven palmetmotieven, ijzeren leuningen op de tweede bouwlaag.
Van Bennesteeg naar Volderstraat. nrs 29 tem 43
Veldstraat 29
Aanvankelijk groot hoekhuis met de Bennesteeg, in een art-decogetinte stijl van de jaren 1930, recent sterk verbouwd met moderne winkelpui. Gevels opgetrokken uit Franse kalksteen, met drie bouwlagen van respectievelijk een brede, een afgesnuite hoektravee en zes traveeën onder mansardedak (leien). Volledig verbouwde voorgevel met behoud van het breed dakvenster, geflankeerd door hoger opgetrokken pilasters met art-decopanelen en overkragende kroonlijst. Behouden loggia op de afgesnuite hoektravee en vrij oorspronkelijke zijgevel gemarkeerd door gelijkaardige loggia's; art-decogetinte panelen.
Veldstraat 41
Breedhuis van drie traveeën met vier bouwlagen onder zadeldak (pannen) met sober bepleisterde voorgevel uit eerste helft 19de eeuw. Horizontaal belijnde lijstgevel door middel van doorgetrokken onderdorpels. Rechthoekige bovenvensters in vlakke omlijsting, met ijzeren leuningen op de tweede bouwlaag.
Veldstraat 43
Hoekhuis met de Voldersstraat, volgens archiefstukken door S. De Vigne gebouwd in 1824, bij het rechttrekken van de Voldersstraat.
Behouden bepleisterde en beschilderde bovenverdieping van respectievelijk twee, drie en vijf traveeën waarvan de drie hoektraveeën een afgeronde uitbouw vormen. Eenvoudige rechthoekige vensters met lekdrempels in sobere stucomlijsting op de hoektravee. Omlopend hoofdgestel.
Veldstraat 33-35
Aanvankelijk een neoclassicistisch herenhuis van vijf traveeën met drie bouwlagen onder zadeldak; uit tweede helft 19de eeuw, heden verdeeld in twee panden met verschillend gewijzigde winkelpuien. Bepleisterde en beschilderde bovenverdieping, horizontaal geleed door kordon.
Veldstraat 39
Breedhuis van vier traveeën met vier bouwlagen onder mansardedak (leien) met dakkapellen, uit tweede helft 19de eeuw. Behouden bepleisterde en beschilderde bovenverdieping, horizontaal belijnd door arduinen kordons en recenter doorlopend balkon op de tweede bouwlaag. Rondboogvormige deurvensters en rechthoekige vensters in stucomlijsting, op de derde bouwlaag met centraal balkon op consoles.
De Boekhandel Herckenrath nr 43
Toen de boekhandel Herckenrath in 2000 de deuren sloot werd een punt gezet achter ruim anderhalve eeuw boekhandelgeschiedenis.
In 1848 huurde boekhandelaar Hendrik Hoste het pand in de Veldstraat. De toenmalige eigenaars waren de kunstenaarsfamilie De Vigne.
In 1909 kwam deze boekhandel in handen van Adolf Herckenrath. Deze winkel werd een bloeiende zaak van voornamelijk Franstalige boeken. Palend aan het huis was de leesbibliotheek Lectura. Op de gevel waren spreuken aangebracht zoals: “Plus on lit. Plus on a d’esprit” en “La lecture est une amitie.”
Bijzonder aan deze boekhandel was dat er aan de kant van de Veldstraat twee vitrines waren voor de Franse boeken en aan de kant van de Volderstraat een vitrine voor de Vlaamse boeken.
In draaiende en verschuifbare boekenrekken lagen de vele boeken opgestapeld en op een grote houten tafel lagen de nieuwste Franstalige boeken. Later werd er vooral pockets verkocht die minder plaats vroegen en waardoor de zware boekenrekken vervangen werden door handzamere exemplaren bij de verbouwing in 1964. In 2000 sloot deze zaak zijn deuren.
Van Volderstraat tot Bonteleeuwstraat.
Tussen deze twee straten bevonden zich een paar bijzondere gebouwen. Met name Schamp (later Caron en Innovation) en d'Hane Steenhuyse.
Veldstraat 45 Hotel Schamp
Twee prachtige herenhuizen uit de 18de eeuw, naar de eigenaars achtereenvolgens bekend onder de naam: "Hof van Lovendeghem", "Hotel Schamp" en "Hotel d'Alcantara", in het begin van de 18de eeuw gebouwd op de plaats van het "Hof van Huele". Tot het einde van de 18de eeuw behield het complex ook de oude naam "den Vergulden Samson" naar een beeld dat voorheen de gevel versierde.
In 1847 werd een eerste aanvraag gedaan om winkelpuien te openen om aan de gebouwen een nieuwe functie te geven.
Hier werd de Vrede van Gent getekend op 17 februari 1815.
President John Quincy Adams - logeerde maanden in onze Veldstraat en sprak daar later over als “de meest gedenkwaardige periode van mijn leven”.
Toen in 1812-1815 de Tweede Onafhankelijkheidsoorlog woedde tussen de Amerikanen en de Britten werd naar neutraal terrein gezocht om over vrede te onderhandelen.
Gent was een voortreffelijke keuze omdat de Zuidelijke Nederlanden neutraal grondgebied waren. Beide delegaties kregen begin augustus een onderkomen in de stad. Ze zouden er de jaarwissel meemaken.
Ooit stond op de hoek van de Veldstraat met de Volderstraat een statig stelletje 18e eeuwse herenhuizen. In de loop der verbouwingen stonden die bekend als 'Hof van Lovendeghem', 'Hotel Schamp' en 'Hotel d'Alcantara'.
Op het moment dat men er de Amerikaanse delegatie in wou onderbrengen had Hotel Schamp geruime tijd leeg gestaan en de reputatie van spookhuis verworven. Gelukkig voor de afgevaardigden werden ze her en der door de Gentenaars uitgenodigd en beleefden ze memorabele dagen.
De Britten namen hun intrek in het Kartuizerklooster dat Lieven Bauwens net comfortabel had ingericht (hij had er voor zijn faillissement Napoleon een paar keer ontvangen).
Het was dan ook in de Empirezaal dat de Vrede van Gent uiteindelijk ondertekend werd op 24 december 1814 - na een half jaar onderhandelen, waarbij koeriers voortdurend over en weer snelden tussen de mogendheden.
Met Kerst werd een plechtige dankmis in de Sint-Baafskathedraal opgedragen en beide delegaties werden op een feestelijk Nieuwjaarsbanket getrakteerd op het stadhuis.
De Vrede van Gent werd op 17 februari 1815 geratificeerd door president Madison en koning George III. Ze werd tot heden niet geschonden.
Veldstraat 47 L’innovation
Naast de tabakshandel van de familie Caron was het warenhuis Le bon Gout gevestigd. Later werd dit ‘A L’Innovation‘ .
Nog later werd nog een derde pand door het warenhuis ingenomen. Ernaast lag oorspronkelijk een krantenwinkel, met reclame voor het liberaal blad "Volksbelang" gevestigd. Later werd ook dit een onderdeel van de Innvation.
De "A L'Innovation" werd omstreeks 1900 geopend .
Vermoedelijk was dit ook de eerste vestiging te Gent. In 1905-1910 is op de gevel te lezen dat het warenhuis reeds zeven vestigingen bezat, waaronder Charleroi, Liège, Gand en Bruxelles...
Bij de openbare verkoping in 1898 werd het complex in twee panden verdeeld: een deel van het hoekpand werd "cigaren Caron", ernaast het magazijn "Au bon gout", later de "Innovation". Circa 1908 werd de begane grond volledig gewijzigd en ook aan de rest van de gebouwen aanpassingen gedaan: de hoek met de Voldersstraat werd afgesnuit en het dak vervangen. Heden poogt men de gevels terug een zekere eenheid te geven door de behouden bovenverdieping te restaureren.
Met het huis Caron verdwijnt de laatste grote zelfstandige zaak uit de Veldstraat. Vele jaren mengden zich op dat kruispunt de geuren van koeken, boeken en sigaren. Na 130 jaar en zes generaties zet de familie Caron er een punt achter.
Nog maar tweeëneenhalf jaar geleden deed patissier Bloch voorgoed de deuren dicht. Enige maanden later sloot ook kaasmeester Peeters zijn deuren. Nu volgt Caron. Alleen de apotheker in de Veldstraat is nog een zelfstandige exploitant. ‘En ook de winkel van mijn zus Maroquni', zegt Evelyne Caron. ‘Al is het daar al het Koophandelsplein.'
Met Caron, boekhandel Herckenrath en patisserie Bloch was er sprake van de gouden driehoek.
Met het verdwijnen van Caron eindigt een tijdperk. Het is het einde van Franstalige zelfstandigen die mee het mooie weer maakten in de Veldstraat en de belendende straten. De families Bloch, Peeters, Caron, Hulpiau, Vermeiren zagen elkaar geregeld. 'Ze noemden ons les gros légumes', zei Evelyne Caron lachend. Ze begonnen meestal eind 19de eeuw een 'commerce', toen er nog lang geen sprake was van ketenwinkels en de Veldstraat financieel nog haalbaar was. Vandaag kost een vierkante meter winkeloppervlakte er 1.300 euro per jaar.
Prachtig hotel uit de 18de eeuw, gebouwd door graaf Emmanuel-Ignace d'Hane en zijn zoon. De voorgevel (Veldstraat) is in Lodewijk XV-stijl en dateert van 1768, de tuingevel in een zuivere Lodewijk XVI-stijl is van 1773. Voornamelijk onder Jan-Baptiste d'Hane-Steenhuyse speelde het hotel een belangrijke rol en herbergde talrijke historische figuren. In het begin van de 19de eeuw onder meer de koning van Frankrijk Lodewijk XVIII, in ballingschap tijdens de "Honderd Dagen" (1815). In 1877 kwam het hotel door erfenis aan de familie Borluut, de graaf de Bousies Borluut, gravin d'Ansembourg en d'Ursel zijn de huidige eigenaars. Tot voor enkele jaren "Museum der Honderd Dagen", is het heden als winkel nog toegankelijk voor het publiek.
Verdere en uitgebreide info over Hotel d'Hane Steenhuyse bij Bijzondere gebouwen.
Van Bonte Leeuwstraat tot H. Sacramentstraat
Veldstraat 57 – 59
Heden breedhuis van zes traveeën met drie bouwlagen onder zadeldak (pannen), met bepleisterde voorgevel uit eerste helft 19de eeuw, doch met oudere kern van vijf traveeën onder een geknikt zadeldak
Veldstraat 65-67
Huizenrij van drie breedhuizen met drie bouwlagen onder zadeldak (pannen), uit 19de eeuw, heden enkel met behouden voorgevel met bepleisterde bovenverdieping, horizontaal belijnd door kordons en afgelijnd met kroonlijst op klossen.
Heiligsacramentstraat tot Conduitsteeg
Veldstraat 71
Diephuis van vier traveeën met drie bouwlagen onder schilddak (pannen), mogelijk met oudere kern aangegeven door het algemene volume (17de-18de eeuw). Behouden bepleisterde bovenverdieping boven een moderne winkelpui.
Veldstraat 69
Diephuis met lijstgevel, drie bouwlagen van drie traveeën onder schilddak (pannen) met bepleisterde voorgevel uit eerste helft 19de eeuw.
Veldstraat 73
Hoekhuis met de Conduitsteeg, met drie bouwlagen onder schilddak (pannen), met classicistische voorgevel van 1719, gecementeerd en aangepast in de loop van 20ste eeuw. Lijstgevel van drie traveeën, horizontaal geleed door een geprofileerde puilijst en afgelijnd door hoofdgestel met kroonlijst op klossen.
Veldstraat 63
Diephuis met trapgevel (11 treden + topstuk), twee bouwlagen van zes traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen) in kern opklimmend tot 17de eeuw, heden verdeeld in twee panden
Veldstraat 65-67
Huizenrij van drie breedhuizen met drie bouwlagen onder zadeldak (pannen), uit 19de eeuw, heden enkel met behouden voorgevel met bepleisterde bovenverdieping, horizontaal belijnd door kordons en afgelijnd met kroonlijst op klossen.
Conduitsteeg tot Zonnestraat