Huis De Groote. Lousbergkaai
Oorspronkelijk buitenhuis, volgens oude aquarel paviljoen van N. Blancart gebouwd door Pisson in 1793, later, in aangepaste vorm uit de tweede helft van de 19de eeuw zogenaamd "Villa De Groote", naar de laatste privé-eigenaar; vanaf 1949 politiebureau en openstelling van de tuin als zogenaamd Astridpark, verfraaid met bronzen beeld van Koningin Astrid van J. De Decker (1960). Laatst genoemde ontstond door samenvoeging met de eigendom van Piers de Raveschoot, aan de straatzijde afgesloten met ijzeren hekken, zie bewaarde gietijzeren hekpijlers met bolbekroning. Rechts arduinen hekpijlers met bolbekroning.
Alleenstaand herenhuis in empirestijl. Rechthoekig grondplan met aan de straatkant halfcirkelvormige uitbouw onder koepeldak (kunstleien). Bepleisterde lijstgevels op arduinen onderbouw versierd met imitatiebanden. Geaccentueerde straatgevel door de uitbouw van drie traveeën voorzien van rondboogvensters met bekronend medaillon verfraaid met bustes, en tenslotte door de smeedijzeren neorocaillebalkons ondersteund door hermen. Achtergevel vermoedelijk in de loop van de 19de eeuw aangepast in neoclassicistische stijl. Vijf traveeën brede lijstgevel gevat tussen superposerende pilasters en gemarkeerd door een met gelijkaardige pilasters afgezette middenpartij van drie traveeën, laatst genoemde opengewerkte begane grond geritmeerd door halfzuiltjes en bekroond met attiekverdieping. Sobere zijgevels van drie traveeën. Overigens rechthoekige omlijste vensters.
Mobilair. Bewaard empire-interieur met centraal het salon met de cirkelvormige aanleg van de erker, geritmeerd door rondboogdeuren en -vensters. Beschilderde penanten in laatclassicistische stijl, met vogels, vazen en profielen van figuren uit de klassieke oudheid; adelaars op bol in de zwikken. Grissailleband met mythologisch tafereel. Koepel met architectonische trompe-l'oeil beschildering. Fraaie parketvloer met inlegwerk. In de kamer ernaast fraaie marmeren schouw met verwerking van porselein in cartouches, en beschilderde deuren.
Behouden achthoekig tuinpaviljoentje daterend uit eind 19de eeuw.
Het 'waterfront' herenhuis van de Stad Gent op Ferdinand Lousbergskaai 32, voormalig bekend als Villa De Groote, staat te koop. Richtprijs: 824.000 euro. Tot vrijdag 12 oktober 2018 kunnen kandidaat-kopers een bod onder gesloten omslag indienen. Tot aan de verkoop staat het pand alvast niet leeg: de Stad Gent koos er voor een tijdelijke invulling door de Startersfabriek.
Waar voor uw geld
Wie het herenhuis koopt krijgt niet enkel het magnifieke herenhuis, met als hoogtepunt de centrale, halfronde eetkamer/vergaderzaal, maar ook een bijkomend paviljoen en de omliggende tuin die grenst aan het Astridpark. In totaal komt dat neer op een oppervlakte van 1.190m². Wel zijn er enkele regels verbonden aan het kopen van het herenhuis. Aangezien het hier gaat om een beschermd monument en stadsgezicht, kan de koper bijvoorbeeld niet zomaar het volledige gebouw slopen. Het herenhuis staat tot aan de verkoop alvast niet leeg. De Stad Gent heeft gezocht naar een groep die voor een tijdelijke invulling kon zorgen, waarbij er uiteindelijk gekozen is voor de Startersfabriek. Vanaf 1 juli 2018 tot mei 2019 kan u hen hier terugvinden. Onlangs verhuisde de hier gevestigde Groendienst van de Stad Gent naar het meer centraal gelegen AC Zuid.