Maquette Prinsenhof Prinsenhofplein
Het Prinsenhofkasteel of het prinselijk Hof ten Walle was de plaats waar in februari 1500 keizer Karel geboren werd. In 1999 werd naar aanleiding van het Keizer Kareljaar op het plein voor het voormalige kasteel een bronzen maquette neergezet. Kostprijs: een half miljoen Belgische frank (12.500 euro).
Het bronzen kunstwerk was een voelmaquette, zodat ook blinden en slechtzienden zich een beeld konden vormen. In 2011 werd de maquette echter gestolen, en ze werd niet meer teruggevonden. De stad heeft nu opdracht gegeven aan de bvba A.PI.S om een nieuwe versie te maken. Wat betreft vorm wordt de nieuwe maquette identiek aan het origineel, maar ze zal niet opnieuw uit brons vervaardigd worden. Deze maquette wordt uit kunsthars gemaakt, om diefstal te ontmoedigen. Nog dit jaar wordt de replica op de oorspronkelijke sokkel op het Prinsenhofplein geplaatst.
Het Prinsenhof: residentieel paleis van de graven van Vlaanderen. Eén van de belangrijkste woonresidenties uit de 14de eeuw was het domein Ser Sanderswal, in 1323 aangekocht door Simon van Mirabello, een Italiaanse financier politicus. Deze had van zijn vader een fabuleus fortuin geërfd dat hij besteedde aan sociale en religieuze werken.Ten gepaste tijd stond hij aan de stad leningen toe die hem ook regelmatig werden terugbetaald. Door huwelijk was hij verwant aan graaf Lodewijk van Nevers (1322-1346). Zijn steun aan de Engelse vorst en de politiek van Jacob van Artevelde kostte hem in 1346 het leven. Zijn woning werd vanaf 1353 door Lodewijk van Male (1346-1384), zoon van Lodewijk van Nevers, tot een grafelijke residentie uitgebouwd, ter vervanging van het oncomfortabel geworden Gravensteen.
Vooral in de 15de eeuw werden belangrijke werken uitgevoerd aan dit complex waar in 1500 Keizer Karel geboren werd. Het Prinsenhof, zoals het toen genoemd werd, was een omwald geheel van 2 ha dat zich uitstrekte van de Abrahamstraat tot aan de nog bestaande Donkere Poort en het begijnhof. De verschillende gebouwen kwamen tot stand in de 15de en 16de eeuw. Ze waren gegroepeerd rond een binnenhof en met brede grachten omgeven. Een grote langwerpige hal was tegen de Sint-Widokapel aangebouwd. Deze vertoonde hoge maaswerkramen tussen smalle penanten bovenaan met pinakels afgewerkt. Daarachter stond de hoge, veelzijdige geslachts- en wachttoren als symbool van de macht en belangrijkheid van de bewoners. In de loop van de 16de eeuw werd nog een dubbele galerij en een aanpalend hoog opgetrokken vrouwenkwartier in renaissancevormen gebouwd. Tegen de hal stonden zes parallelle vleugels die een groot aantal kamers bevatten. Beroemd was de kleine dierentuin, het leeuwenhof, waarvan enkele sporen bewaard bleven in de tuin van het huidige karmelietenklooster in de Burgstraat.
Een zeshoekig tuineilandje lag afgezonderd in een verbreed gedeelte van de gracht. Rust en ontspanning werd gezocht in de omringende siertuinen en op de schietbaan die uiterst links afgebeeld is. Twee ophaalbruggen zorgden voor de toegankelijkheid ervan vanuit het paleis.
Een derde, vaste brug verzekerde de verbinding van de hertogelijke woning met een ruim voorplein. De toegangspoort uiterst rechts boven zichtbaar bleef bewaard, de rest van de gebouwen verdween in de loop van de 19de eeuw uit het stadsbeeld.