Ter Platen

Vanouds bekende naam van de wijk bij de Schelde waar deze de stad in het zuiden binnenkomt en zich aanvankelijk splitste in verschillende armen, sinds eind 19de eeuw grotendeels gedempt.

Als verkrotte en ongure arbeidersbuurt bekend werd zij eind 19de-begin 20ste eeuw volledig gesaneerd en voorzien van nieuwe straten waaronder het huidige Ter Platen.

De gebogen straatwand tussen de Muinkbrug en Terplatenbrug (aanvankelijk ontworpen door E. Braun in 1882, doch sindsdien vernieuwd) blijft bepaald door middelgrote burgerhuizen uit overgang 19de-20ste eeuw. De huizenrij wordt onderbroken door de voormalige fabrieksgebouwen D. Vander Haeghen, bij de splitsing met de Willem Wenemaerstraat. De Scheldekaai is afgezet met een gietijzeren leuning en tot aan de bocht beboomd met platanen. Daarna volgt de gevelwand de hellende straat naar de Sint-Lievenslaan en Terplatenbrug terwijl een tweede weg onder de brug door het water volgt.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar

https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent

Mijn dank aan Lut Laureys voor de hedendaagse foto’s

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200251597674629&type=3