N.V. Filature du Rabot (1899-1999)
Gelegen aan Hoek Frans van Ryhovelaan en Nieuwe Vaart.
De jutespinnerij Filature du Rabot werd in 1899 gebouwd aan de Nieuwe Vaart. Het breidde tien jaar later uit met een tweede fabriek op de hoek Nieuwe Vaart-Frans van Ryhovelaan. Het nog staande gebouw en schoorsteen waren onderdeel van deze fabriek. In 1957 volgde een belangrijke fusie met nabijgelegen jutespinnerijen N.V. Gallet, in 1958 met de vlasweverij N.V. Gebroeders Vangheluwe en in 1960 met N.V. Plascobel (geen textielbedrijf). De Filature du Rabot sloot zijn deuren pas in 1999. Op de site loopt nu een nieuwbouwproject van Ghelamco, een internationale vastgoedinvesteerder en ontwikkelaar. De thans belangrijkste bedrijfsgebouwen, de bureaus, magazijnen en schouw dateren dus van 1910 en 1912. De technische installatie en de inrichting van machinekamer en ketelhuis werden naar verluidt verwijderd .Een klein deel van het oorspronkelijke fabriekspand en de fabrieksschouw blijven behouden als herinnering aan de oorspronkelijke functie van het terrein.
Een der oudste bewaarde elementen is de hoge ronde schouw naast het ketelhuis, gedateerd 1910 en volgens de bouwaanvraag 36 m hoog. In hetzelfde jaar werden naar ontwerp van aannemer Schauvliege twee magazijnen voor jute en garen opgericht aan de Frans van Ryhovelaan. Eerst met zes traveeën en nog hetzelfde jaar uitgebreid tot tien traveeën. Gescheiden door een beglaasde corridor.
Binnenin grotendeels verbouwde structuur, behouden gietijzeren zuiltjes onder meer in de twijnderij. In 1912 bouw van de bureaus met een mooie art-nouveaugevel eveneens naar ontwerp van Schauvliege. De gevel wordt beschouwd als waardevol industrieel en cultureel erfgoed. Het gaat om een mooie art nouveau-gevel gemaakt met donkere bakstenen. Het opschrift in witgeglazuurde baksteentjes Filature du Rabot staat er nog steeds op.
Op de hoek van de Frans Van Ryhovelaan en de Nieuwevaart, vlakbij de Wondelgembrug, verrees in 1910 de spinnerij Filature du Rabot. Ze ging in 1999 failliet. Het Gentse bedrijf PSR Brownfield Developers kocht in 2005 de site. Met de Vlaamse overheid sloot het een overeenkomst, een zogenaamde brownfieldconvenant . Dat stelt projectontwikkelaars in staat verlaten en verontreinigde sites te ontwikkelen. In dit geval was de sanering op het terrein niet zo zwaar.
Een eerste masterplan, gemaakt door architectenbureau Nero, legde al de nadruk op wonen en groen. De immense fabriek werd niet volledig gesloopt, omdat waardevolle industriële bouwdelen moesten worden bewaard, zoals aan de kant van de Van Ryhovelaan. De karakteristieke hoge schoorsteen, die getuigt van dat industrieel verleden, blijft staan.
Filature du Rabot wordt een gemengd project met appartementen, rijhuizen, lofts en winkels. De architectuur is van het bureau Bontinck.
Het project plant de bouw van 228 woningen, waarvan 29 eengezinswoningen en 199 appartementen.
Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:
Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent