MEULESTEDEBRUG

De eerste brug te Meulestede, in de 16de eeuw over de Sassevaart gelegd was een houten ophaalbrug, welke gebouwd werd door de St-Baafsabdij om haar domeinen van Oostakker en Wondelgem te verbinden.

Volgens het ontwerp, welke bewaard is gebleven in het stadsarchief, was het een 17 m lange brug met een ophaalgedeelte tot ca. twee meter hoogte doorgang en een vaarbreedte voor schepen van 7,5 m.

Het oudste dossier, in het stadsarchief, behandelt de herbouw van de brug in 1811, na vier jaar discussie over wie ze zou betalen.

Uiteindelijk werd ze betaald door de Staat met als voorwaarde dat de Stad ze zou onderhouden.

Bij de rechttrekking van dit gedeelte van de Sassevaart en het graven van het kanaal Gent-Terneuzen in 1826, werd er een dubbele houten draaibrug gelegd in de plaats van de oude Meulestedebrug.

Deze laatste had reeds in 1847 een grote herstelling nodig met een onderbreking van het verkeer van 30 dagen.

In 1866 werd ze volledig herbouwd.

Bij de eerste verbreding van het kanaal werd de brug nogmaals herbouwd in 1878, het was de eerste ijzeren brug met een vast en een draaiend deel, in gebruik genomen in het begin van 1880 ("La Flandre Libérale").

Daar deze brug op een druk bevaren kanaal lag, werd ze meer dan eens aangevaren en beschadigd: zo lezen we dat in februari 1900 Meulestedebrug zo vernield werd door een aanvaring van een schip, dat het wegverkeer onderbroken was tot zolang ze niet hersteld was.

De aanvang van deze herstelling liet op zich wachten tot eind juni 1900.

In november 1918, enkele dagen voor de wapenstilstand, werd de brug door de Duitsers opgeblazen.

Negen jaar lang moesten de inwoners het stellen met een primitieve "logge, lompen en plompen pontebak en een tonnekensbrug, bij de oude spoorwegbrug”.

Het werd een metalen draaibrug met een rijweg van zes meter, gelegen rechtover de huidige Kapiteinstraat en het kerkje van St Antonius. De voorziene tijd was bepaald op 14 maanden en de prijs 1.500.000 fr.

Nu de scheepvaart hersteld is, werkt men ijverig voort om de brug weldra ter beschikking te stellen van het verkeer."

Op zondagmorgen 15 mei 1927 had de plechtige inwijding plaats van de nieuwe brug, een gebeurtenis die door de bewoners van beide oevers van het kanaal met vreugde werd begroet.

Om 11 u20 draaide de brug voor de eerste maal, met electrische kracht

Dat daarmede niet alle moeilijkheden opgelost waren bewijst het volgende krantenartikel: Donderdag, 21 november 1929 "Tengevolge van bijna onophoudelijke werken aan de brug te Meulestede is het verkeer aldaar zeer dikwijls onderbroken tot groot ongemak en misnoegen der bewoners van beide oevers van het kanaal. Een persoon heeft op eigen hand een overzetdienst ingericht, mits 25 centiem per persoon !”

In mei 1940 werd de brug vernield, het vervangende, vlottende, noodbrugje in hout (amper 1,1 m breed) moest er in 1944 ook aan geloven.

Meulestede moest voor de tweede maal jaren wachten op een nieuwe brug.

De huidige brug werd opgericht 130 meter stroomafwaarts van de vroegere ligging, in het verlengde van de nieuw getrokken New-Orleansstraat.

De werken begonnen op 21 januari 1952 en volgens de krant was het einde voorzien op het einde van 1953.

Na talrijke moeilijkheden, zowel aan onder- als aan bovenbouw, werden de twee kleppen (het is immers een basculebrug) van elk 130 ton in de loop van 1955 op de nieuwe bruggehoofden gemonteerd door de firma Beauval (Gent)

Deze brug is het modernste bouwwerk van dit soort in Europa, schreef de ingenieur belast met de technische kontrole !

De indienstneming der nieuwe brug ging zonder officieel vertoon door op 27 december 1955.

De tijd, nodig voor het openen en sluiten van de brug is ongeveer vijf minuten. De brug gaat gemiddeld een tiental keer per dag open. De brugwachters werken in een tweeploegenstelsel, nl. van 6u tot 14u. en van 14u. tot 22u., zeven dagen per week. Elke week, de donderdag, wordt de brug gesmeerd.

Deze brug die per dag een groot aantal zware vrachtauto's over zijn dek krijgt, heeft het erg te verduren en is dan ook regelmatig aan herstelling toe.

 

Kijk ook eens op https://www.collectie.gent/.  En https://beeldbank.stad.gent/index.php?option=com_memorix&mrx_mod=result&Itemid=29&mrx_offset=464 hebben een prachtige verzameling oude foto’s over Gent

https://ghendtschetydinghen.be/