Feestlokaal de Vooruit

Het Feestlokaal van Vooruit werd ontworpen door Ferdinand Dierkens en werd gebouwd tussen 1911 en 1913. Het gebouw is genoemd naar de socialistische verbruikersorganisatie (of coöperatie) Vooruit (1891-1970), die door onder anderen Edward Anseele uit de grond werd gestampt om de fabrieksarbeiders te beschermen tegen de labiliteit van het grootkapitaal. In de "kunstentempel Vooruit" konden arbeiders tegen erg democratische prijzen eten, drinken en van cultuur genieten.

Vooruit was oorspronkelijk het feest- en kunstencentrum van de Gentse arbeidersbeweging, met een feestzaal (balzaal), cinema, theatergroep, enzovoort. Er werd ook een krant onder de naam Vooruit uitgegeven. Vooruit als socialistisch feest- en kunstencentrum kaderde in de verzuilde Vlaamse maatschappij van voor de Tweede Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog verloederde het gebouw tot in 1982 de aanzet werd gegeven naar zijn huidige vorm als kunstencentrum. Het gebouw werd gerestaureerd en in 1983 erkend als monument.

In 2013 was het gebouw 100 jaar oud en werd er feest gevierd met een speciaal programma en diverse activiteiten, zowel in het Feestlokaal als in de stad.

Het gebouw heeft een natuurstenen voorgevel van vijf traveeën en vier bouwlagen.

Het interieur omvat twee afzonderlijke gebouwen waarvan de achterste constructie een theater en bioscoopzaal bevat voorzien van fraaie bloemendecoratie.

Het Feestlokaal van Vooruit is een historisch zalencomplex van de Coöperatieve Maatschappij Vooruit aan de Sint-Pietersnieuwstraat in de Belgische stad Gent uit 1913. In de Vooruit is momenteel het gelijknamig kunstencentrum gevestigd dat een podium biedt aan diverse kunstdisciplines.

Sinds 1982 wordt het feestlokaal gebruikt door vzw Kunstencentrum Vooruit. Zij organiseren in de 5 belangrijkste zalen van het gebouw (Balzaal, Theaterzaal, Domzaal, Concertzaal en het Café) talrijke evenementen zoals debatten, literatuuravonden, concerten, parties, podiumvoorstellingen, dans. Verschillende kunstvormen en -disciplines krijgen een plek in het gebouw.

Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:

https://beeldbank.stad.gent/

Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent