MARCELLISBRUG
Uit de "Beurzencourant" van 13 augustus 1865 haalden we het volgende :
"Terwijl men bezig is met de afbraak der Marcellis brug, achten we het niet ongepast enige woorden over de eerste oprichting dezer mede te delen . Voor vele onzer lezers uit de stad zullen die bijzonderheden nieuw zijn. Sinds lange tijd had de regering van Gent, het voornemen opgevat eene brug over de Schelde te werpen en aldus het kwartier van St-Pieters met de statie van den ijzeren weg te verbinden. Er verliep een tamelijk lange tijd (het kan wel niet anders met stadhuisheren) aleer het opgevatte denkbeeld wierd uitgevoerd , tot dat men eindelijk te rade ging bij de bestuurder der ijzergieterij te Seraing.
De heer Duval, Fransche ingenieur, maakte een ontwerp voor de brug, en de heer advocaat MARCELLIS (1) stelde het den gemeenteraad voor, die het met aandrift aannam, voor de som van 112.000 francs.
In 1843 eindigde men het werk, en op den 4de september 1844 werd het "monsterachtig meesterstuk" met grooten luister ingehuldigd. Onze wijze mannen van dat tijdstip vonden , dat men dit ijzeren kunstgewrocht geenen beteren naam kon geven , dan dien van MARCELLIS en zoo geschiedde."
Deze eerste gietijzeren brug te Gent, met een breedte van 10 meter kwam tot stand na de verbreding van de Lammerstraat welke, in 1842, slechts 6,5 meter breed was aan de kant van de Schelde en, halfweg, naar de St-Pietersnieuwstraat, nog versmalde tot een steeg van amper 2 meter.
De eerste brug had echter één groot nadeel : ze lag niet in het verlengde van de straat (ze lag haaks t.o.v. de stroom). Dit was dan ook de reden waarom ze al na twintig jaar werd afgebroken om plaats te maken voor een ijzeren brug.
In mei 1865 werd er door de handelaars van de Lammerstraat gevraagd om tijdens de duur der werken, een noodbrug in hout te leggen.
De nieuwe brug van Scribbe werd ingehuldigd in augustus 1866. Over deze herbouwing had de "Beurzencourant" de volgende mening : "De herbouwing der Marcellisbrug is zeker een goed werk, maar is het nu wel de tijd om dit uit te voeren ? De brug was zeker niet bouwvallig, het is dus bloot een prachtwerk, dat de regering ondernomen heeft, terwijl nog zooveel andere dringende werken in de stad te doen zijn. Waarom niet liever nog een tiental jaren gewacht, en eerst en vooral de ongezonde kwartieren der stad verlucht en gereinigd ? Waarom niet liever de kaaien en schuinten onzer rivieren hersteld, die zulk een ellendig zicht opleveren, en waarvan er zelfs te midden van de stad, gelijk bvb. de Neerscheldekaai gansche brokken uit den kaaimuur gevallen zijn ? Waarom niet meer riolen gemaakt en wat meer nieuwe plankieren gelegd, betere en meer waterlopen gemaakt en de afgelegen plaatsen der stad op wat liberaler wijze verlicht en gereinigd ?Onze regering handelt gelijk sommige lieden van deze tijd : uitwendig fraai en schoon, onder een jas morsig vuil. Een schone brug van duizenden, in 't volle zicht der vreemdelingen, maar geen geld voor werken uit te voeren die, sedert het vierde eener eeuw, nuttig en niet alleen nuttig maar dringend verklaard geworden zijn. In 't kort : men handelt op het stadhuis gelijk in '"t misverstand !"
In dezelfde krant verscheen ook het bericht van een ongeval, gebeurd tijdens de afbraak van de eerste brug, op 5 september 1865, waarbij zeven werklieden in het water vielen, één verdronk, een tweede werd gekwetst en de rest kon zich al zwemmend redden. Het ongeval was te wijten aan het plotseling afbreken der balken, dienende voor de onttakeling van de uitwendige brugleuningen welke 8.000 kg wogen.
Voor de laatste vernieuwing, in 1952, waren twee redenen : ·
1. Het dragend gedeelte van de (tweede) Marcellisbrug bestond hoofdzakelijk uit zes bogen in gewalst ijzer en was zodanig door roest aangetast dat ze dringend vernieuwd moesten worden.
-
De drukke verkeersader die er overheen gaat werd aanzienlijk vernauwd want de rijweg van 10,15 meter verminderde op de brug naar 6,8 meter.
De nieuwe brug, in voorgespannen beton, kostte de niet onaardige som van 2.402.793 fr of ±40 maal de prijs van de brug van 1866.
De plaatsing van de eerste balk in spanbeton, met een lengte van 20,5 men 20 ton wegende, gebeurde op 10 januari 1952.
De brug werd voor het verkeer opengesteld op 8 maart 1952. Tijdens de duur der werken lag er een houten voetgangers brugje. De brug behield steeds de naam van haar eerste bouwheer: Marcellis.
Kijk ook eens op https://www.collectie.gent/. En https://beeldbank.stad.gent/index.php?option=com_memorix&mrx_mod=result&Itemid=29&mrx_offset=464 hebben een prachtige verzameling oude foto’s over Gent
https://ghendtschetydinghen.be/