Hertogstraat 13
Beschilderde bakstenen trapgevel (7 treden en ontbrekende trede + topstuk) met twee bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. Oorspronkelijk vier traveeën, aangegeven door de ontlastingsbogen en oudste muurankers, thans drie traveeën. Rechthoekige vensters met lekdrempels en overspannen met strekse ontlastingsbogen uit de 19de eeuw. Twee bolkozijnen en gedichte oculus in de geveltop.
Hertogstraat 17
Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen. Volledig bepleisterde classicistische lijstgevel volgens bouwaanvraag van 1787. De vensters zijn per travee gevat in een verdiepte rechthoekige nis waardoor het gevelritme, gemarkeerd door de penanten voornamelijk verticaliserend werkt. De casementen op de borstweringen zijn versierd met stucwerk in reliëf met rankwerkmotieven. Gevelbekroning door middel van een gelede architraaf, onversierde fries en een kroonlijst op gekoppelde klossen. Oorspronkelijke indeling van de begane grond, met twee vensters en een deur, versierd met imitatiebanden is heden gewijzigd in een winkelpui. Achterpuntgevel van bak- en zandsteen wijst op oudere kern (17de eeuw).
Hertogstraat 23
Hoekhuis met twee bouwlagen afgedekt met zadeldak (Vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 18de eeuw, met aanpassingen uit de 19de eeuw. Baksteen gecombineerd met zandsteen, voor de omlijstingen van de vroegere kruiskozijnen en de platte banden ter hoogte van de dorpels, en hardsteen voor de plint, de latere onderdorpels en de deuromlijsting. Drie traveeën brede klokgevel aan de voorkant, geritmeerd door rechthoekige vensters, bekroond met een uitspringende druiplijst. Vernieuwde spiegels tussen de verdiepingen en de geveltop. Bekronend driehoekig fronton boven de zolderverdieping, afgezet met platte banden en dubbele voluut. De zijgevel van drie traveeën in de Haringsteeg, is nagenoeg blind. Volledig gecementeerd. De tweede travee is hoger opgetrokken tot een dakvenster met puntgevel. Rechthoekige vensters.
Hertogstraat 40
Enkelhuis met twee bouwlagen, drie traveeën en zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat), uit de 17de tot 18de eeuw. Bakstenen lijstgevel met gepikte plint. Rechthoekige vensters met een licht hol profiel en sponning tot de tussendorpel. Zandstenen bovendorpels, ondersteund door een metalen latei, en hoekblokken. De vensters van de begane grond zijn voorzien van ontlastingsbogen. Muurankers tussen de verschillende bouwlagen. De rechthoekige poort werd later aangebracht. Een eenvoudige gootlijst op klossen begrenst de gevel. Haakse aanbouw van baksteen uit de 17de eeuw met vier traveeën.