Cotonnière de Belgique
Wiedauwkaai 8 of Nieuwe Vaart 8
Goederenopslagplaatsen van het Internationaal transportbedrijf Ziegler zijn ondergebracht in een deel der gebouwen van de voormalige katoenfabriek Parmentier, Van Hoegaerden & Cie omgevormd tot de "Usines Cotonnières de Gand-Zele-Tubize" (1898) en in 1928 N.V. "Usines Cotonnières de Belgique". In de jaren 1960 werden de fabrieksgebouwen deels verkocht aan verschillende omliggende bedrijven en/of gesloopt. Het was een spinnerij van het Manchestertype, verbouwd in 1907. Rechthoekig blok van drie bouwlagen onder schilddaken met op de noordoostzijde twee traptorens (1907). Noordgevel verlicht door steekboogvensters met metalen roedeverdeling. In oostelijke gevel rechtoekige vensters.
In 1860, toen Gent de tolrechten van de stad afbouwde, werd net buiten de muren de textielfabriek Parmentier -Van Hoegaarden & Cie gesticht. Deze fabriek was gekend in de volksmond als de ‘grasfabriek’ omdat deze net buiten de stad in de groene Wondelgemse Meersen lag. Al snel zouden andere fabrieken zich ook in dit gebied vestigen. In 1898 werd de fabriek omgevormd tot de N.V. Indiennerie-Teinturerie Gantoise. Dit was een filiaal van de op 5 november 1898 gestichte N.V. Usines Cotonnière de Gand-Zele-Tubize die katoenfabrieken in allerlei hoeken van het land rechtstreeks en onrechtstreeks (via investeringen en als aandeelhouder) verenigde. In de tijdslijn werd geen onderscheid gemaakt tussen het filiaal, de N.V. Indiennerie Teinturerie Gantoise, en de hoofdfabriek de N.V. Usines Cotonnière de Gand-Zele-Tubize. Dit is omdat in de praktijk de gebouwen van beide fabrieken zodanig met elkaar vergroeid zijn dat een onderscheid eigenlijk overbodig is. In 1928 wordt de N.V. Usines Cotonnière de Gand-Zele-Tubize, met filiaal, omgevormd tot de N.V. Usines Cotonnière de Belgique. Het bedrijf werd voor het laatst vermeld in de Kompas-bedrijfsgids van 1962 want het sloot definitief in datzelfde jaar. Vandaag is een deel van het fabriekscomplex in gebruik door de elektrische schakelproducent Vynckier en het transportbedrijf Ziegler. De resterende delen zijn sinds 1996 beschermd als monument.
Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:
Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent