LIEVEBRUG

Het is een vaste, boogvormige constructie geworden in gewapend beton, welke laatste volledig bekleed werd met Doornikse steen, zodat het architectonisch karakter van de brug bijzonder verzorgd en aangepast overkomt ten opzichte van haar pittoreske (en middeleeuwse) omgeving.

Een smeedijzeren borstwering vervolledigt deze mooie brug, welke een breedte kreeg gelijk aan de straatbreedte nl. 7 meter.

De werken vingen aan op 2 juli 1952 en waren ten einde op 22 november van hetzelfde jaar.

Deze brug werd reeds in 1326 vermeld als "Van der Liefbrucge".
In de 16de eeuw werd de Lievebrug in steen gebouwd. Se was hoog en moeilijk om over te rijden en daarom werd ze in 1828 veranderd in een houten draaibrug.
Op de landhoofden van de vorige brug werd er in 1858 een metalen draaibrug geplaatst welke gemaakt was in de ateliers van de firma Carels voor de prijs van 8.615 fr. (Goedgekeurd op 1-9-1858).

Nog geen tien jaar later, in 1867, was ze reeds aan een grote herstelling toe, het zou niet haar laatste zijn !

Vanaf 1928 werd de brug niet meer gedraaid, want op 26-12-1927 werd de brugdraaier afgeschaft, zo lezen we in het dossier.

Na ontelbare malen hersteld te zijn (zowel onder- als bovenvloer) werd er besloten de Lievebrug te vernieuwen in 1952.
Vanaf 1619 was hier de “kleine kraan” te bewonderen voor het laden en lossen van de schepen. Het was een kleinere versie van de “grote kraan” die sinds 1354 aan de Kraanlei stond. Geleidelijk aan nam het St.-Agnetesas aan de Coupure alle bedrijvigheid van de Lievekom over waardoor de kleine kraan niet meer tot nut was en in 1787 tot verkoop werd  overgegaan.

 

Kijk ook eens op https://www.collectie.gent/.  En https://beeldbank.stad.gent/index.php?option=com_memorix&mrx_mod=result&Itemid=29&mrx_offset=464 hebben een prachtige verzameling oude foto’s over Gent

https://ghendtschetydinghen.be/