Spinnerij Baertsoen en Buysse
Dendermondsesteenweg
De spinnerij A. Baertsoen en Buysse, het grotendeels verdwenen textielbedrijf waarvan de summiere overgebleven bedrijfsgebouwen heden bezet zijn door een transportbedrijf. Het werd opgericht circa 1870 aan de Dendermondsesteenweg en breidde de spinnerij stelselmatig uit tot aan de ringspoorlijn. De voornaamste en oudste gebouwen werden gesloopt, het uitgestrekt braakliggend perceel getuigt nog van de omvang van het bedrijf. Wat nog overblijft dateert uit het laatste decennium van de 19de eeuw of uit de 20ste eeuw.
In de nabijheid van de fabriek bevonden zich beluiken. In de volksmond werden die aangeduid met ‘De Tjiepkensdreve‘.
De burelen, het magazijn, de paardestallen en remise achter het aangrenzende huis van de onderdirecteur en van de directeur van de spinnerij Baertsoen en Buysse, dateren volgens archiefstukken van 1891 en naar ontwerp van architect J. Dewaele.
Nummer 142. Voormalig huis van de onderdirecteur van de spinnerij Baertsoen en Buysse, van 1891. Nummer 144. Voormalig huis van de directeur van de spinnerij Baertsoen en Buysse, van 1891. Burgerhuis van hetzelfde type als nummer 142 doch met een groter volume.
De fabriek Baertsoen & Buysse op de Malmarsite is een van de restanten van het Gentse textielverleden. Het grootste deel van de fabriek is verdwenen. Twintig jaar staat ze leeg, de oude fabriek langsheen de spoorlijn bij het Dampoortstation in Gent
De bedrijvensite ligt op de plek waar de monniken van de Sint-Baafsabdij bijen kweekten – vandaar de naam Bijgaardehof/park – dat in de Spaanse tijd verwoest werd. Veel later kwam er de textielfabriek Baertsoen-Buysse. Daarna: het metaalverwerkend bedrijf Malmar. Nu start de stad op de ruïnes van de fabriek met een cohousingproject.
Mede-eigenaar van de katoenfabriek Augustin Buysse (Nevele, 1832-Gent, 1920) – was de nonkel van schrijver Cyriel Buysse – zoon van zijn broer Louis Buysse, eigenaar van een chicoreifabriek in Nevele. (Lees in het Archief van deze blog: Autoreis door Frankrijk met Cyriel Buysse)
Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:
Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent