15 N.V. La Coriandre
(1898-1959)
Adres (huidig): Korianderstraat 14
Adres (Wegwijzer): Corianderstraat 14
GPS-coördinaten: 51°02’57.1”N 3°43’44.1”e
De N.V. La CoriaNdre ontstond in 1898 langs de Muinkschelde, dicht in de buurt van het vroegere Zuidstation. Het bedrijf sluit zich in 1959 aan bij de pas opgerichte N.V. LouteX (uit fusie N.V. teXaS en N.V. La LouiSiaNa). Vandaag is deze hoek een drukke bouwwerf, onderdeel van het stadsontwikkelingsproject ‘De Krook’. Op de locatie waar La CoriaNdre ooit stond komt een nieuwe bibliotheek.
Mechanische katoen- en linnenweverij, overgebracht uit de Korianderstraat in Gent in 1926. Eerste fabrieksgebouw van 1927 werd na de overname door de N.V. Loutex in 1959 ontmanteld en leeggehaald. In 1960 opgekocht door de N.V. Bentex voor vlasdroogspinnerij.
In 1839 werd door ingenieur en architect Joseph Migom (Gent 1793 – Gent 1869) de katoenspinnerij De Gandt-Vander Schueren ontworpen en gebouwd.
Een industrieel complex begrensd door de Lammerstraat, de Platteberg, de Schelde, de Sint-Pietersnieuwstraat en de Korianderstraat. In 1841 werd de fabriek met een vlasspinnerij uitgebreid.. Later maakte het bedrijf als vlas- en werkstoomspinnerij deel uit van S.A. “L’Association Linière”.
Op het einde van de 19e eeuw werden grote delen van het complex afgestaan voor de oprichting van het nieuw wintercircus. Alleen het hoofdgebouw aan de Korianderstraat bleef over. In 1928 werd dit hoofdgebouw gekocht door Emiel Schulze die het liet ombouwen tot gloeikousjesfabriek onder de naam “Fabrique Anglaise de manchons à incandescence”. Hij stelde er meer dan 300 mensen te werk, hoofdzakelijk meisjes en vrouwen. De laatste gloeikousjes werden geproduceerd in 1973.
Gloeikousjes zijn netjes gemaakt van synthetische vezels die bij verhitting helder wit oplichten. Ze worden gebruikt om het licht van een gaslamp, dat normaal vrij geel is, witter te maken en de lichtsterkte te vergroten. Ze zijn heel gevoelig voor schokken. De gloeikousjes werden ontwikkeld door de scheikundige Carl Auer van Welsbach in 1891. Een commercieel succes, dat in gebruik bleef tot in het midden van de 20ste eeuw de straatverlichting met gaslantaarns werd verdrongen door elektrisch licht.
In Gent werden de gasstraatlantaarns na W.O. II straat voor straat door elektrische lichten ervangen. Dat betekende meteen ook het begin van het einde voor het gloeikousjesbedrijf van Schulze.
Het gebouw is als monument beschermd, maar staat al tientallen jaren leeg. Het heeft natuurlijk te lijden gehad onder die jarenlange leegstand, het was een echte duiventil, maar de structuur is goed bewaard.