Willem de Beersteeg
Het was een van de laatste beluiken welke in Gent gebouwd werden, in 1912-1913 in opdracht van bouwheer weduwe E. Verdonck.
Het was een steegbeluik met zestien woningen met een open toegang. Er lag een gekasseide straatweg en voetpad die uitzagen op het werkhuis. De huizen links en rechts van de toegang (nummers 36 en 70) maakten vroeger deel uit van een doorlopende huizenrij, waarvan in 1912 vier panden gesloopt werden om de toegang tot het beluik te verzekeren. Aan de zijgevel van nummer 70 stond een gemeenschappelijke waterkraan.
De deur gaf onmiddellijk toegang tot de woonruimte met trap achter beschot. Er was één w.c. per huis). Het beluikje zag uit op de Leie.
Het parkje in de Willem de Beersteeg, dat nu wordt aangelegd is opgevat als een ‘secret garden’, een verborgen plekje dat zich langzaam laat ontdekken. Het is enkel te bereiken vanuit de Willem de Beersteeg. Het centrale pleintje is aangelegd in dolomiet. Dat maakt dat het ook als petanqueveld dienst doet. Het kreeg een dubbele rij kasseien als afboording. Die verwijzen naar het stukje Willem de Beersteeg dat verdween en in het park werd opgenomen. Een opvallende knalrode golvende bank boordt het plein af. Hij is zowel een zitelement als een spelprikkel. De rode kleur geeft het parkje een warme sfeer.
De bomen in het park bleven behouden. De beplanting werd aangevuld met enkele extra bomen, veel bloeiende struiken en kruidachtige planten. Rode kornoelje, Gelderse roos, Chinees klokje, wilde anemonen, ooievaarsbek, wilde viooltjes, … zorgen voor kleur.
Bij het verzamelen van foto’s en documentatiemateriaal heb ik onder andere gebruik gemaakt van beeldmateriaal uit de collectie van archief Gent. Via onderstaande link kom je op hun uitgebreide site:
Voor de beschrijving van huizen en straten verwijs ik naar
https://beeldbank.onroerenderfgoed.be/images?text=gent
Mijn dank aan Lut Laureys voor de hedendaagse foto’s
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200251597674629&type=3